Памер шрыфту
A- A+
Iнтэрвал памiж лiтарамі
Каляровая схема
A A A A
Дадаткова

Харчаванне. Аплата за харчаванне.

Аплата бацькоў (законных прадстаўнікоў) за харчаванне дзяцей ва ўстановах дашкольнай адукацыі:

спаганяецца ў памеры 100% ад дзеючых грашовых норм расходаў на харчаванне ў дзень на аднаго выхаванца ў залежнасці ад узросту дзяцей, віду і рэжыму работы ўстановы.

Не спаганяецца:

з бацькоў (законных прадстаўнікоў) дзяцей-інвалідаў, дзяцей, якія пакутуюць анкалагічнымі захворваннямі, хворых на туберкулёз, інфіцыраваных вірусам імунадэфіцыту чалавека, якія атрымліваюць дашкольную адукацыю, спецыяльную адукацыю на ўзроўні дашкольнай адукацыі;


Зніжаецца на 50%:

для сем'яў, якія маюць трох і больш дзяцей ва ўзросце да 18 гадоў;
для сем'яў, якія пражываюць на тэрыторыі радыеактыўнага забруджвання ў зоне наступнага адсялення, у зоне з правам на адсяленне і ў зоне пражывання з перыядычным радыяцыйным кантролем;
для апекуноў, прыёмных бацькоў, бацькоў-выхавальнікаў дзіцячых дамоў сямейнага тыпу, Дзіцячых вёсак (гарадкоў).


Зніжаецца на 30%:

для сем'яў, якія маюць двух дзяцей, якія атрымліваюць дашкольную адукацыю, спецыяльную адукацыю на ўзроўні дашкольнай адукацыі.


Пры разліку за харчаванне дзяцей не ўлічваюцца дні, калі дзеці не атрымалі харчаванне па прычыне іх адсутнасці ў дашкольнай установе.

Адзін дзень аплаты за харчаванне складае:

Дзіцячы сад (дзеці ад 3 да 6 гадоў) з працягласць знаходжання 10,5 гадзін-3.83 руб.

Яслі (дзеці ад 1года да 3 гадоў) - з працягласць знаходжання 10,5 гадзін - 2.94 руб.

Асновы арганізацыі харчавання выхаванцаў

Дзіця, які наведвае наша дашкольная ўстанова, знаходзіцца ў ім 10,5 гадзін і атрымлівае паўнавартаснае, збалансаванае харчаванне, якое адпавядае яго узроставым і фізіялагічным патрэбам.

Асноўнымі прынцыпамі рацыянальнага харчавання ва установе з'яўляюцца:

адпаведнасць энергетычнай каштоўнасці рацыёну энергазатратам арганізма;
задавальненне фізіялагічных патрэбаў арганізма ў асноўных карысных рэчывах ў пэўных колькасцях і суадносінах;
захаванне аптымальнага рэжыму харчавання, які спрыяе найлепшаму засваенню ежы.
Правільны рэжым харчавання ва ўстанове мяркуе:

забеспячэнне прыёмаў ежы праз кожныя 3,5 - 4 гадзіны строга ў пэўны час;
арганізацыя трохразовага харчавання: сняданку, абеду і падвячорку.
Харчаванне дзяцей ва ўстанове ажыццяўляецца на аснове прыкладнага дзесяцідзённага меню. Меню складаецца асобна для дзяцей ад 1 года да 3-х гадоў і ад 3-х гадоў да 6 (7) гадоў.

Складаннем меню займаюцца спецыялісты, якія ўлічваюць сутачны набор прадуктаў для кожнай узроставай групы, аб'ём порцый, дадзеныя аб хімічным складзе прадуктаў і інш.

Пры складанні дзённага рацыёну першую чаргу мы клапоцімся аб наяўнасці ў ім галоўнага будаўнічага матэрыялу-бялку. Крыніцы бялку жывёльнага паходжання-мяса, рыба, яйкі, малако і малочныя прадукты. З раслінных прадуктаў багатыя бялком бабовыя, некаторыя крупы (грачаная, аўсяная, прасяная) і хлеб. Большую частку тлушчаў у сутачным рацыёне дзіцяці ўяўляюць тлушчы жывёльнага паходжання. Яны ўтрымліваюцца ў сметанковым алеі, сліўках, смятане. Агульная колькасць раслінных тлушчаў (алей) складае не менш за 15-20% ад агульнай колькасці тлушчу ў дзённым меню.

Рафінаваныя крыніцы вугляводаў-цукар, варэнне, мёд, кандытарскія вырабы — не вельмі карысныя для дзіцяці. Асноўную частку сутачнай патрэбы дзіцяці ў вугляводах мы задавальняем за кошт крупы, хлеба, макаронных вырабаў і, самае галоўнае, гародніны і садавіны. Апошнія ўтрымліваюць яшчэ і важныя для дзіцячага арганізма вітаміны, мінеральныя солі, мікраэлементы. Акрамя таго, у гародніне і садавіне ёсць пекціну, харчовыя валакна, абалоніна, якія дабратворна ўплываюць на працэсы стрававання. Алею і араматычныя рэчывы шматлікіх садавіны спрыяюць вылучэнню страўнікавага соку і ўзмацняюць апетыт. Яны карысныя дзецям аслабленым, хваравітым, з паніжаным апетытам. Таксама мы стараемся ўключаць у меню свежую зеляніну пятрушкі, кропу (у летні перыяд), а таксама лук і часнык (пастаянна).

У меню на кожны дзень стравы не паўтараюцца. Напрыклад, калі ў абед на першае рыхтуецца суп з крупамі або вермішэллю, то на гарнір рыхтуюцца гародніна, а не каша або макароны. Практычна штодня прыём ежы пачынаем з салаты з сырой гародніны, які стымулюе выпрацоўку страўнікавага соку і павышае апетыт. Агароднінныя салаты даем ў невялікіх колькасцях, але рэгулярна, каб выпрацаваць у дзіцяці звычку ўжываць свежыя гародніна.

Важна правільна размеркаваць прадукты на працягу сутак. Бо ежа, багатая тлушчамі і вавёркамі, даўжэй затрымліваецца ў страўніку, і для яе расшчаплення патрабуецца большая колькасць стрававальных сокаў. Таму стравы з мяса, рыбы, яек даюцца ў установе ў першай палове дня. У склад падвячорку ўключаем малочна-раслінныя стравы.

За кожным дзіцем ва ўстанове замацавана пастаяннае месца за сталом, а выхавальнікі і памочнікі выхавальнікаў клапоцяцца пра тое, каб яму было зручна сядзець і карыстацца сталовымі прыборамі.

Оплата родителей (законных представителей) за питание детей в учреждениях дошкольного образования:

взимается в размере 100% от действующих денежных норм расходов на питание в день на одного воспитанника в зависимости от возраста детей, вида и режима работы учреждения.

Не взимается:

  • с родителей (законных представителей) детей-инвалидов, детей, страдающих онкологическими заболеваниями, больных туберкулезом, инфицированных вирусом иммунодефицита человека, получающих дошкольное образование, специальное образование на уровне дошкольного образования;

Снижается на 50%:

  • для семей, имеющих трех и более детей в возрасте до 18 лет;
  • для семей, проживающих на территории радиоактивного загрязнения в зоне последующего отселения, в зоне с правом на отселение и в зоне проживания с периодическим радиационным контролем;
  • для опекунов, приемных родителей, родителей-воспитателей детских домов семейного типа, детских деревень (городков).

Снижается на 30%:

  • для семей, имеющих двух детей, получающих дошкольное образование, специальное образование на уровне дошкольного образования.

      При расчете за питание детей не учитываются дни, когда дети не получили питание по причине их отсутствия в дошкольном учреждении.

 Один день оплаты за питание составляет:

Детский сад ( дети от 3 до 6 лет) с длительность пребывания 10,5 часов – 3.83 руб.

Ясли ( дети от 1года  до 3 лет) - с длительность пребывания 10,5 часов   - 2.94 руб.

Основы организации питания воспитанников

Ребенок, посещающий наше дошкольное учреждение,  пребывает в нем 10,5 часов и получает полноценное, сбалансированное питание, соответствующее его возрастным и физиологическим потребностям.

Основными принципами рационального питания в учреждении являются:

  • соответствие энергетической ценности рациона энергозатратам организма;
  • удовлетворение физиологических потребностей организма в основных полезных веществах в определенных количествах и соотношениях;
  • соблюдение оптимального режима питания, способствующего наилучшему усвоению пищи.

Правильный режим питания в учреждении предполагает:

  • обеспечение приемов пищи через каждые 3,5—4 часа строго в определенное время;
  • организация трехразового питания: завтрака, обеда и полдника.

Питание детей в учреждении осуществляется на основе примерного десятидневного меню. Меню составляется отдельно для детей от 1 года до 3-х лет и от 3-х лет до 6(7) лет. 

Составлением меню занимаются специалисты, которые учитывают суточный набор продуктов для каждой возрастной группы, объем порций, данные о химическом составе продуктов и др.

При составлении дневного рациона  первую очередь мы заботимся о наличии в нем главного строительного материала — белка. Источники белка животного происхождения — мясо, рыба, яйца, молоко и молочные продукты. Из растительных продуктов богаты белком бобовые, некоторые крупы (гречневая, овсяная, пшенная) и хлеб. Большую часть жиров в суточном рационе ребенка представляют жиры животного происхождения. Они содержатся в сливочном масле, сливках, сметане. Общее количество растительных жиров (подсолнечное масло) составляет не менее 15—20% от общего количества жира в суточном меню. 

Рафинированные источники углеводов — сахар, варенье, мед, кондитерские изделия — не очень полезны для ребенка. Основную часть суточной потребности ребенка в углеводах мы удовлетворяем за счет крупы, хлеба, макаронных изделий и, самое главное, овощей и фруктов. Последние содержат еще и важные для детского организма витамины, минеральные соли, микроэлементы. Кроме того, в овощах и фруктах есть пектины, пищевые волокна, клетчатка, которые благотворно влияют на процессы пищеварения. Масла и ароматические вещества многих фруктов способствуют выделению желудочного сока и усиливают аппетит. Они полезны детям ослабленным, болезненным, с пониженным аппетитом. Также мы стараемся включать в меню свежую зелень петрушки, укропа (в летний период), а также лук и чеснок (постоянно). 

В меню на каждый день блюда не повторяются. Например, если в обед на первое готовится суп с крупой или вермишелью, то на гарнир готовятся овощи, а не каша или макароны. Практически ежедневно прием пищи начинаем с салата из сырых овощей, который стимулирует выработку желудочного сока и повышает аппетит. Овощные салаты даем в небольших количествах, но регулярно, чтобы выработать у ребенка привычку употреблять свежие овощи.

Важно правильно распределить продукты в течение суток. Ведь пища, богатая жирами и белками, дольше задерживается в желудке, и для ее расщепления требуется большее количество пищеварительных соков. Поэтому блюда из мяса, рыбы, яиц даются в учреждении в первой половине дня. В состав полдника включаем молочно-растительные блюда.

За каждым ребенком в учреждении закреплено постоянное место за столом, а воспитатели и помощники воспитателей заботятся о том, чтобы ему было удобно сидеть и пользоваться столовыми приборами. 

Раздзелы сайта